3123 2366 hej@makershirt.dk

Fairtrade

Fairtrade er nok mest kendt for kaffe og bananer, men tekstiler kan også få det, hvis de gør sig umage nok.

Når du ser Fairtrade-mærket, ved du, at bønderne langt nede i produktionskæden er blevet behandlet ordentligt. Det vil her sige, at de har fået en anstændig betaling for deres arbejde. Det varierer i takt med markedet, men der er fastsat en fast mindsteløn, som bønderne får, selvom verdensmarkedsprisen falder under denne løn (lønnen kan da stadig stige over mindstelønnen, når verdensmarkedsprisen igen kommer op). En sej ekstrafeature er, at bønderne, der ofte er samlet i kooperativer, får en ”Fairtrade bonus,” som kooperativerne kan råde over. De fleste investerer i bedre dyrkningsmetoder eller skoler. Som en sidebemærkning er ideen med kooperativer rigtig smart, fordi bønderne kan sælge større partier og dermed stå stærkere på markedet.

Der er også nogle krav som Fairtrade bønderne skal leve op til, for at de kan få lov at sætte mærket på deres varer. For eksempel må de ikke bruge sprøjtegifte, de må ikke dyrke genmodificerede (GMO) planter, og de skal passe på jorden og vandløbene i lokalområdet.

Som noget særligt er kravene for at blive godkendt til Fairtrade mærket delt op i to: hvad der skal være på plads, og hvad der skal være en plan for. Det er den sidste del, der er særlig for Fairtrade, og det sigter på at gøre det mere tilgængeligt at få mærket. Når bønderne først er inde i systemet, er det nemmere at arbejde på at gøre produktionen bedre.  Derudover er der en række mere specifikke krav, der bl.a. handler om, at det skal være muligt at back tracke produktet, at løn ikke må udbetales til en kvindelig medarbejders mand og, som før nævnt, at der ikke må bruges GMO.

 

Hvor kan jeg købe produkter med Fairtrade?

Neutral-serien, som bliver solgt i SimpleTee, vores søsterselkab er Fairtrade-certificeret (de er for resten også certificerede med GOTS, SA8000, EU-blomsten og OEKO-TEX, som du måske også har lagt mærke til).

Du kan læse meget mere om Fairtrade på Fairtrade.net, fairtradedanmark.dk og fairtrade-maerket.dk.