WRAP

WRAP står for Worldwide Responsible Accredited Production og er en amerikansk virksomhed, der primært er fokuseret på tekstil- og skoindustrien. Certificeringen arbejder ud fra 12 principper, der primært beskæftiger sig med den sociale del af bæredygtighed. De fleste af WRAPs principper læner sig op af konventionerne fra International Labour Organisation (ILO), hvor vi eksempelvis kan nævne forbud mod at bruge børne- og slavearbejde, kompensation for overarbejde, forsamlingsfrihed og prioritet af helbred og sikkerhed på arbejdspladsen. Meget handler dog også om, at virksomheden skal holde sig indenfor de gældende love i det land, de opererer i. Det betyder i praksis, at forskellige overholdes, afhængigt af hvilket land fabrikken er placeret i.

Der er altså tale om en vurdering af produktionen og arbejdsforholdene på en enkelt fabrik. Fordi det er den enkelte fabrik, der bliver certificeret, og ikke hele processen fra råmateriale til færdigt produkt, kan et stykke tøj som sådan ikke være WRAP certificeret. Til gengæld kan producenter og brands skrive på deres hjemmeside, at de bruger WRAP certificerede fabrikker. Brands kan altså heller ikke være WRAP certificerede.

Alle revisionerne er uannoncerede, men alt efter hvor god fabrikken har været til at overholde kravene tidligere, kommer de mellem hver 6. måned og hvert 2. år. Ud over disse uannoncerede, men planlagte, besøg, bliver alle fabrikker bliver i øvrigt udsat for stikprøvekontrol uanset deres status.

Hvis du vil vide mere, kan du på WRAPs hjemmeside læse mere om WRAP og deres 12 principper.